Na začetku leta, ko so bile cene nafte okoli 30 dolarjev za sod, je Dennis Gartman na poslovno-finančni televiziji CNBC izjavil, da te cene za časa njegovega življenja ne bodo več presegle 44 dolarjev.

Glede na njegovo starost (66 let) in pričakovano življenjsko dobo povprečnega Američana njegovih let (17 dodatnih let) bi lahko rekli, da je bil res trdno prepričan o tem, da bodo cene nafte ostale nizke. Seveda so se povzpele precej višje – le pol leta pozneje so s 30 dolarjev za sod poskočile na 50 dolarjev.

Gartman svojim naročnikom že od leta 1987 pošilja svoje dnevne komentarje dogajanja na trgih, v katere so pogosto vključene tudi napovedi, koliko se bo zvišala cena določene naložbe. Glede na leta izkušenj, ki jih ima, bi pričakovali, da bodo njegove napovedi natančnejše, predvsem pa bolj realistične.

Na portalu benzinga.com so njegove napovedi gibanja cen nafte v zadnjih dveh letih preverili in ugotovili, da bi lahko zelo veliko zaslužili, če bi počeli prav nasprotno od tega, kar je napovedoval. Poglejmo si napovedi oziroma njegove priporočila, ki so jih zbrali na benzinga.com. Pri vsaki sta poleg datuma pripisani še cena nafte na določen dan, priporočilo za nakup ali prodajo in povzetek njegovega komentarja. Dodana pa je tudi sprememba cene nafte v mesecu dni po napovedi.

Cena nafte | Author:

Kot vidimo na grafu, so bile napovedi večkrat napačne kot točne, še zanimivejše pa je Gartmanovo prepričanje o napovedi. Vendar v tem ni sam – zelo veliko borznih »napovedovalcev« je, ki radi objavijo svoje mnenje o določeni naložbi, vendar se pri mnenju navadno tudi ustavijo. Zelo redki so tisti, ki naložbo nato res kupijo in se tako sami izpostavijo.

Ker se bliža konec leta, vse večje borzno-posredniške družbe in tudi druga finančno-investicijska podjetja objavljajo napovedi za prihodnje leto. Veliko je že bilo napisanega o tem, da so te napovedi večinoma netočne in predvsem neuporabne. Podatek, da se bo neki indeks morda zvišal za deset odstotkov, mi kot investitorju ne pomeni nič, če je v ozadju tveganje, da se vrednost indeksa lahko zniža za 40 odstotkov. Nekateri analitiki v napovedih navajajo tudi okvirne verjetnosti različnih scenarijev, kar je precej bolje kot le napoved odstotne rasti, a je tudi tako napoved pogosto težko implementirati.

Pri izbiri naložb za prihodnje leto je pomembno, da vemo, zakaj investiramo.

Pri izbiri naložb za prihodnje leto je precej pomembneje, da vemo, zakaj investiramo, saj si s tem odgovorimo na več vprašanj hkrati: kakšno je investicijsko obdobje, kako tvegana je lahko naložba, ali želim visoke donose ali popolno varnost ipd. Preden vsa svoja sredstva investirate v »vročo naložbo«, ki jo nekdo priporoča, se najprej vprašajte, ali je ta naložba res skladna z vašim ciljem, kaj se lahko zgodi z vrednostjo naložbe, če je napoved napačna, in kako ta naložba sploh ustreza portfelju vaših preostalih naložb. Dobro pa je tudi vedeti, ali ima oseba, ki napoved daje, svoja lastna sredstva investirana v to naložbo.

Napoved nafte | Author:
[Sprva objavljeno v Delovi prilogi Svet Kapitala]